Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı’nın HSBC Su Programı desteği ile Türkiye’de yürüttüğüSu Kaşifi Programı 8-14 yaş grubu öğrencilerinin suyla ilgili farkındalığını artırmayı amaçlıyor.
Çocuklar çevredeki restoranların dolaşılaraka atık yağlarla ilgili çalışma da yaptılar. Tüketim insanı olmanın önüne geçmek için oyuncak takas partisi yapan çocuklar 22 Mart Dünya Su Günü’nde de önemli bir projeye imza attı.
Kıyafet üretiminde kullanılan su miktarını öğrenince küçülen ve eskiyen giysilerini değerlendirmeyi hedefleyen küçük tasarımcılar hemen işe koyulmuş. Yeni kıyafetlerini de bir defileyle sunan öğrenciler hem arkadaşlarına hem de büyüklerine örnek oldu.

BUNLAR YAPILDI
Beşiktaş İlkokulu Su Kaşifleri, üç aylık dönemde yaptıklarını şöyle anlattı:
- Dünyamızın suyu tükeniyor. Eğer biz farkındalık yaratmazsak gelecekte suya ulaşmakta sıkıntı yaşayabiliriz. Bu nedenle suyu korumak için atık yağları lavabolara dökmemeliyiz.
1 litre atık yağ 1 milyon litre suyu kirletiyor diyerek; Beşiktaş çevresindeki restoranları dolaştık. “Lütfen geleceğimizi tüketmeyin” dedik.Tüketim toplumu olmanın dünyamızın suyunu da tükettiğini anlattık. - Bir pamuklu tişört için 2.700 litre su, bir kot pantolon için 10.000 litre su harcanıyor. Bu nedenle kullanılabilir durumda olan eski kıyafetlerimizi paylaşarak ya da yeniden tasarlayarak kullanılabileceğinin altını çizdik. Öğrencilerimiz eski kıyafetlerini tasarlayarak defile düzenlediler.
- Tarımda kimyasal ilaçların sağlığımızı tehdit ettiğini anlatan tiyatro oyunumuzu sahneledik. Bilinçsizce kullanılan ilaçlar sağlığımızı tehdit etmenin yanında toprağa karışarak yer altı su kaynaklarımızı da zehirliyor.